BOEKEN

Theologen des Vaderlands

Twaalf Theologen des Vaderlands spreken zich in deze bundel uit. Hiermee krijgt de lezer een veelkleurig, prikkelend en speels boek in handen, waarin de beste theologen van ons land persoonlijk en geëngageerd schrijven over de meest actuele topics van een theologie die midden in de samenleving staat.

Met medewerking van Frank Bosman, Erik Borgman, Ruben van Zwieten, Paul van Geest, Bisschop Gerard de Korte, Janneke Stegeman, Claartje Kruijff, Stefan Paas, Samuel Lee, Mark de Jager, Almatine Leene en initiatiefnemer Tom Mikkers.

AUTEUR: Almatine Leene (RED)

VERSCHIJNINGSDATUM: Nov 2021

UITGEVER: Ark Media

Kerkgeschiedenis voor iedereen

Weten waar je vandaan komt

Kerkgeschiedenis voor iedereen van Jan van de Kamp en Almatine Leene biedt een beknopt overzicht van de geschiedenis van de christelijke kerk, beginnend bij de Vroege kerk en eindigend in de 21e eeuw. Daarbij ligt de nadruk op de lijnen die de Nederlandse kerkgeschiedenis bepaalden.

Kerkgeschiedenis lijkt misschien saai, maar het tegendeel is waar. Als je de geschiedenis van de kerk kent, begrijp je je eigen leven beter. Waar komen we vandaan? Door wie zijn we beïnvloed? De kerk ging door hoogte- en dieptepunten heen. Als je daarover leest, raak je verwonderd over Gods trouw aan zijn kerk en word je bemoedigd, opgescherpt of zelfs gecorrigeerd. Een toegankelijk geschreven boek!

AUTEUR: Almatine Leene & Jan van Kemp

VERSCHIJNINGSDATUM: Okt 2020

UITGEVER:  Boekencentrum

Een mens te zijn op aarde

leven tot eer van je Schepper

Leven als beeld van de drie-enige God verandert alles. Omgaan met je bezit wordt meer dan hebben en houden. Lust en liefde, lijf en leden en kopen en verkopen krijgen de kleur van zijn liefde. Hoe ben je een christen op deze aarde in het perspectief van Gods komende koninkrijk?

AUTEUR: Almatine Leene

VERSCHIJNINGSDATUM: Mei 2018

UITGEVER: Boekencentrum

Flirten met Rome

Protestanten naderen katholieken

Brandstapel en beeldenstorm liggen ver achter ons, maar vijf eeuwen lang stond de verhouding tussen Rome en Genève op scherp. Tegenwoordig ‘flirten’ protestanten er echter flink op los: Paus Franciscus is mateloos populair, kloosters worden druk bezocht, beelden van Maria komen kerken en huizen binnen, en de rijke traditie van meditatie wordt door velen aangegrepen als de oplossing voor het drukke leven. Almatine Leene vroeg negen bekende en deskundige schrijvers uit de traditie van de reformatie hoe zij tegenover deze trends staan. Ze dagen de lezer uit zich aan te sluiten bij hun ontdekkingstocht, die voor ieder van hen iets heel eigens oplevert. Eén ding hebben ze in elk geval gemeen: ze weten dat toenadering niet vrijblijvend kan zijn en dat flirten zou moeten leiden tot een ‘huwelijk’. Willen zij dat het komt tot een aanzoek? Zijn daar voorwaarden aan verbonden? En hoe zal een aanzoek worden beantwoord?

AUTEUR:  Almatine Leene en ander diverse auteurs

VERSCHIJNINGSDATUM:  Maart 2017

UITGEVER:  Buijten En Schipperheijn B.V., Drukkerij

Zonen en dochters profeteren

man, vrouw & kerk

Wat zegt de Bijbel over de plaats van mannen en vrouwen in de kerk? Heeft God het zo bedoeld dat mannen leiding geven en dat vrouwen dienen? Dat mannen de ambten vervullen en vrouwen niet? Over dit hoogst actuele en controversiële thema gaat dit nieuwe boek. Het is geschreven door een werkgroep van maar liefst 25 mensen uit verschillende kerken en disciplines: theologie, filosofie, filologie, geschiedenis, rechten, psychologie en sociologie. De auteurs gaan grondig in op alle aspecten van het thema vrouw (en man) in de kerk en komen tot de conclusie dat de Bijbel zelf ruimte biedt aan de vrouw in alle ambten.

Zo biedt dit boek:
– bijbelse onderbouwing voor vrouwelijke predikanten, ouderlingen en diakenen
– zorgvuldige exegese en nieuwe theologische inzichten
– aandacht voor de tot nu toe onderbelichte aspecten van dit thema
– aandacht voor ‘spreekteksten’, ‘zwijgteksten’ en de vloek uit Genesis 3
– intensieve dialoog met andere auteurs
– gebruik van de allernieuwste studies op het gebied van sekseverschillen
– een schat aan verdiepingsmateriaal

De redactie wordt gevormd door de theologen Drs. Maaike Harmsen en Dr. Almatine Leene, emeritus predikant Henk Folkers en filosoof Prof. Dr. Maarten Verkerk.

AUTEUR: Almatine Leene

VERSCHIJNINGSDATUM: September 2016

UITGEVER:  Boekencentrum

Dogmatiek voor iedereen

weten wat je gelooft

Het woord ‘dogmatiek’ klinkt nogal stoffig, saai en moeilijk. Dit boek laat zien dat het ook anders kan! De gewone taal met duidelijke voorbeelden, heldere uitleg van belangrijke bijbelteksten, verdiepende gedeelten en herkenbare vragen zorgen voor een boeiend en prettig leesbaar boek.
De auteurs zijn ervan overtuigd dat dogmatiek bijdraagt aan de verdieping van je geloof. Naast argumenten om te geloven komen de Drie-eenheid, de kerk, gebed, hemel en hel, Gods leiding in je leven en veel andere belangrijke thema’s uit de Bijbel op een overzichtelijke manier aan de orde.
Dit boek richt zich in de eerste plaats op jongeren, maar ook voor volwassenen is ‘Dogmatiek voor iedereen’ een toegankelijke inleiding in de geloofsleer.

* Verdieping van je geloof
* Heldere uitleg van moeilijke onderwerpen
* Met introductieverhalen, verdiepingsteksten, verwijzingen naar filmpjes en boeiende citaten

AUTEUR: Almatine Leene & Wim Markus

VERSCHIJNINGSDATUM: Feb 2016

UITGEVER:  Uitgeverij Jess

Samen dansen in de kerk

Als mannen en vrouwen op God lijken

Mogen vrouwen leidinggeven en het woord voeren in de kerk? Christenen staan lijnrecht tegenover elkaar in hun antwoord op die vraag. De discussie draait vooral om een aantal teksten uit het Nieuwe Testament. Dat is jammer, want er staan veel meer teksten in de Bijbel die van belang zijn. Denk aan Genesis 1. Daar staat dat de mens (m/v) geschapen is naar Gods beeld. Maar wat betekent dat eigenlijk? Almatine Leene beantwoordt die vraag door na te denken over God. Ze legt uit wat de Drie-eenheid betekent voor de rol van mannen en vrouwen in de kerk. Op een frisse manier bespreekt ze bijvoorbeeld of het belangrijk is dat Jezus man was, en waarom we in vrouwelijke termen over de kerk spreken. Willen we als mannen en vrouwen Gods beeld vertegenwoordigen dan moeten mannen en vrouwen op alle vlakken in de kerk samenwerken. Dat betekent meer ‘dansen’ in de kerk. Dit boek is een populaire weergave van haar proefschrift, Triniteit, antropologie en ecclesiologie, een kritisch onderzoek naar implicaties van de godsleer voor de positie van mannen en vrouwen in de kerk, waarop ze eerder dit jaar is gepromoveerd.

AUTEUR:  Almatine Leene

VERSCHIJNINGSDATUM:  Nov 2013

UITGEVER:  Buijten En Schipperheijn B.V., Drukkerij

Triniteit, antropologie en ecclesiologie.

Een kritisch onderzoek naar implicaties van de godsleer voor de positie van mannen en vrouwen in de kerk
Wereldwijd is sinds de twintigste eeuw voor twee onderwerpen in de theologie opvallend veel aandacht. De volle breedte van de oecumene plaatst de triniteitsleer in het middelpunt en er is mondiaal een hevig debat over de positie van mannen en vrouwen in de kerk. De beide onderwerpen zijn nauw met elkaar verbonden.

Almatine Leene onderzoekt in deze studie de invloed van de godsleer op het debat over mannen en vrouwen in de kerk. Als sleutel gebruikt zij het beeld van God als imago Dei en imago Trinitatis. Centraal staat de vraag: welke implicaties heeft een relationeel verstaan van de triniteitsleer voor de antropologische en ecclesiologische aspecten van het debat over mannen en vrouwen in de kerk?
Om op deze vraag een antwoord te geven onderzoekt de auteur de rol van relationaliteit in de verhouding tussen Deo uno en Deo trino en tussen economische en immanente Triniteit, en in het debat over subordinatie en over taal. Vervolgens gaat zij in op de invloed van de godsleer op het verstaan van de imago Dei, uitgewerkt naar mannelijkheid en vrouwelijkheid.
In contrast daarmee beschrijft zij welke invloed de triniteitsleer op het verstaan van de imago Trinitatis heeft en de implicaties hiervan voor het verstaan van mannelijkheid en vrouwelijkheid.
Tenslotte laat de auteur zien wat de invloed van de godsleer op de ecclesiologie en de ambtsleer is. Ook hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de imago Dei en imago Trinitatis. Haar conclusie luidt: als het uitgangspunt in de imago Trinitatis wordt genomen, is het zeer wenselijk dat mannen en vrouwen samen in de ambten dienen.

AUTEUR:  Almatine Leene

VERSCHIJNINGSDATUM:  April 2013

UITGEVER:  Buijten En Schipperheijn B.V., Drukkerij

Ochtend

100 gedachten om mee wakker te worden

Wat is jouw eerste gedachte als je opstaat? Heb je zin in de nieuwe dag? Zie je het niet zitten? En heeft God nog iets met deze dag te maken? Honderd keer staat Almatine stil bij dit moment. Haar korte stukjes zijn to the point, prettig om naar te luisteren, en motiveren je.

Ochtend is het tweede deel van een serie (luister)boeken die geïnspireerd is op de oude kloostertraditie van acht keer bidden op een dag. Acht momenten waarop je tot jezelf en tot God kunt komen. Ook in ons moderne leven zijn er zulke rustmomenten. Denk bijvoorbeeld aan de file, de pauze, het avondeten en de tv-reclame. Deze nieuwe serie maakt deze momenten tot hoogtepunten van de dag, met honderd korte voorgelezen stukjes van minder dan twee minuten.

Almatine Leene won onlangs de Nederlands Dagblad Prekenwedstrijd met haar preek over geloofstwijfel. De jury prees haar werk als boeiend, aansprekend en overtuigend. Almatine woonde een lange tijd in Zuid-Afrika en is theoloog. Ze wil recht doen aan de vragen van deze tijd en juist daarin Jezus volgen.

AUTEUR: Almatine Leene

VERSCHIJNINGSDATUM: Jul 2009

UITGEVER:  Buijten En Schipperheijn B.V., Drukkerij

Menu